Els autònoms que treballen a casa es podran deduir la llum, el gas o l’aigua

Els autònoms que treballen a casa seva poden deduir-se part de les factures de la llum, gas, calefacció o telèfon. Així ho ha dictaminat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que dóna la raó a un particular en contra del criteri establert per Hisenda.

Fins ara el ministeri només permet aquesta possibilitat si els subministraments s’utilitzen exclusivament per al desenvolupament de l’activitat econòmica, quelcom difícil de comprovar. La Direcció general de Tributs assenyala que els treballadors per compte propi poden deduir-se despeses derivades de la titularitat de l’habitatge com són la hipoteca, l’impost sobre béns immobles, la taxa d’escombraries o la quota de la comunitat de forma proporcional a l’espai de l’habitatge que s’utilitza per a l’activitat professional. Fins ara, però, això no s’aplicava a subministraments.

Arrel d’aquesta sentència, el jutge contradiu el criteri del ministeri d’Hisenda al·legant que si la legislació permet “l’afectació parcial de l’habitatge a l’activitat econòmica”, és il·lògic que la interpretació de la Direcció general de Tributs exclogui els subministraments.

Els autònoms que estiguin de lloguer en el seu habitatge, hauran de modificar el contracte de lloguer i pagar l’Iva corresponent si volen deduir-se la part proporcional dels subministraments. Així, tot i que la decisió del TSJM no obliga a Hisenda a modificar el seu criteri, els autònoms podran recórrer si l’Agència Tributària els nega la deducció d’aquestes factures.